Att få beskedet om hiv under en graviditet, eller att leva med hiv och planera för barn, kan väcka många frågor och känslor. Jag vill här förmedla hopp och trygghet. Tack vare enorma medicinska framsteg är möjligheterna idag mycket goda för kvinnor som lever med hiv att föda friska barn. Genom tidig upptäckt, effektiv behandling och noggrann uppföljning kan vi nästan helt eliminera risken för att viruset överförs till barnet. Den här artikeln syftar till att ge dig kunskap och stöd kring de förebyggande åtgärder och behandlingsmetoder som finns tillgängliga.
Varför hiv-testning är viktigt vid graviditet
Grunden för att skydda barnet är att känna till mammans hiv-status så tidigt som möjligt under graviditeten. I Sverige erbjuds därför alla gravida kvinnor kostnadsfri hivtestning som en del av mödrahälsovården. Detta är en oerhört viktig åtgärd, precis som att vi testar för andra infektioner som kan överföras från mor till barn, exempelvis hepatit B. Att upptäcka hiv tidigt gör att rätt stöd och behandling snabbt kan sättas in, vilket är avgörande för att minimera risken för överföring till barnet. Om du som gravid kvinna får veta att du har hiv, är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam och att det finns effektiv hjälp att få. Tidig diagnos är nyckeln till en framgångsrik hantering av hiv under graviditeten.
Hur hiv överförs och hur det förhindras
Humant immunbristvirus (hiv), som globalt uppskattas påverka cirka 40 miljoner människor, kan överföras från en mamma till hennes barn. Detta kan ske under graviditeten, under förlossningen eller via amning, eftersom viruset finns i blodet och andra kroppsvätskor, inklusive bröstmjölk. Utan några förebyggande åtgärder är risken för överföring mellan 15 och 25 procent. Amning ökar risken ytterligare med 10 till 15 procent. Den största risken för överföring sker i samband med själva förlossningen. Men, och detta är centralt, med dagens kunskap och medicinska insatser kan denna risk minskas dramatiskt. Genom noggrann medicinsk uppföljning och behandling kan vi idag reducera risken för överföring till under 0,5 procent, enligt uppgifter från Internetmedicin. Det innebär att nästan alla barn som föds av mammor med hiv i Sverige idag föds utan viruset.
Behandling och uppföljning under graviditeten
Den absolut viktigaste åtgärden för att förhindra överföring av hiv till barnet är effektiv behandling av mamman med antiretrovirala läkemedel (ART). Dessa läkemedel verkar genom att kraftigt minska mängden hiv-virus i mammans blod och kroppsvätskor. Målet är att uppnå en så låg virusnivå som möjligt, helst omätbar (under 20-50 viruskopior per milliliter blod), före förlossningen. När virusnivån är omätbar är risken för att barnet ska smittas under graviditet och förlossning extremt låg, ofta under en procent. För kvinnor som får sin hiv-diagnos under graviditeten är det viktigt att behandlingen startas så snart som möjligt. Kvinnor som redan står på en välfungerande behandling när de blir gravida fortsätter oftast med samma mediciner, även om vissa justeringar ibland kan behövas i samråd med specialistläkare.
För kvinnor som lever med hiv och planerar att bli gravida är det en stor fördel att diskutera detta med sin läkare i förväg. Genom att planera graviditeten kan man säkerställa att hiv-behandlingen är optimal och att virusnivåerna är omätbara redan innan man blir gravid. Detta ger de allra bästa förutsättningarna för en trygg graviditet och minimerar risken för barnet ytterligare. Tidig planering möjliggör också eventuella justeringar i medicineringen för att passa graviditeten på bästa sätt.
Noggrann uppföljning och specialistvård
Gravida kvinnor som lever med hiv behöver specialiserad vård och uppföljning. Detta sker vanligtvis på en infektionsklinik i nära samarbete mellan infektionsläkare och specialistmödravården (gynekolog/obstetriker). Under graviditeten följs mammans hälsa och virusnivåer noggrant. Detta görs bland annat genom regelbundna blodprover som mäter HIV-RNA. Syftet med dessa mätningar är att kontrollera mängden virus i blodet och se hur väl behandlingen fungerar. Proverna tas vanligtvis en gång per trimester, inför förlossningen och vid behov tätare, särskilt om behandlingen justeras eller om virusnivåerna inte sjunker som förväntat. Ibland görs också en så kallad resistensbestämning. Detta test görs för att se om den specifika hiv-stam som kvinnan bär på är motståndskraftig (resistent) mot vissa läkemedel. Informationen hjälper läkaren att välja den mest effektiva behandlingen för mamman och, vid behov, rätt förebyggande behandling för barnet. Denna noggranna övervakning säkerställer att både mamman och barnet får bästa möjliga vård.
Förlossning och den första tiden med barnet
Valet av förlossningsmetod diskuteras individuellt mellan kvinnan och hennes läkare. Om hiv-behandlingen fungerar väl och virusnivåerna är omätbara nära inpå förlossningen, är vaginal förlossning oftast ett säkert alternativ. Om virusnivåerna är högre kan kejsarsnitt rekommenderas för att ytterligare minska risken för överföring under själva födseln. Oavsett förlossningsmetod vidtas extra försiktighetsåtgärder för att skydda barnet.
Skydd för det nyfödda barnet
Direkt efter födseln får barnet förebyggande behandling med hiv-läkemedel under en kortare period (oftast några veckor). Detta är en extra säkerhetsåtgärd för att minimera risken att barnet utvecklar en hiv-infektion om det skulle ha exponerats för viruset under förlossningen. Barnet följs sedan upp med tester för att säkerställa att det inte har hiv. När det gäller amning är rekommendationen i Sverige och andra länder med god tillgång till rent vatten och säker modersmjölksersättning att kvinnor med hiv avstår från att amma. Detta eftersom hiv kan överföras via bröstmjölken, även om mamman har omätbara virusnivåer. Genom att använda ersättning elimineras denna risk helt, vilket bland andra Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Även om detta kan kännas svårt för vissa, är det en viktig åtgärd för barnets hälsa.
Att leva och bilda familj med hiv idag
Tack vare de fantastiska framstegen inom forskning och vård är prognosen för kvinnor som lever med hiv och deras barn idag mycket god. Att leva med hiv innebär inte längre ett hinder för att bilda familj och uppleva glädjen i föräldraskapet. Med rätt behandling och stöd kan du som lever med hiv se fram emot en graviditet med minimal risk för ditt barn och en god hälsa för dig själv. Kunskap är makt – makt att motverka rädsla och stigma, och makt att fatta informerade beslut om din hälsa och din familjs framtid. Vi har kommit långt i kampen mot hiv, och även om utmaningar kvarstår globalt, är möjligheten att föda ett friskt barn en realitet för de allra flesta kvinnor med hiv i Sverige idag. Det är ett budskap om hopp och framtidstro som jag vill att alla ska bära med sig.